Bohócdoktorok

A bohócdoktori tevékenységet Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg, melyet 1996-ban alapított az osztrák Rote Nasen szervezet. Kezdetben csak Budapesten, mára már vidéki gyermekkórházakban, idősotthonokban is vizitelnek bohócdoktoraink.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Alapítványunk a gyermekek és idősek gyógyulásáért és vidámságáért dolgozik, mert hiszünk abban, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer. Szervezetünk keretein belül jelenleg 30 bohócdoktor dolgozik, akik az elmúlt 20 év alatt több mint 300 ezer beteg gyermeknek, valamint több ezer idős embernek vitték el a gyógyító nevetést, de mivel a vidámságból sosem elég, Alapítványunk folyamatosan bővíti a bohócdoktori rendelések számát, szerte az országban.

_MG_1463

Magas művészi színvonal

Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá, a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetre vonatkozó képzésére. Gelencsér Tünde művészeti vezető és Greifenstein János művészeti tanácsadó felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta vagy előadóművész tartott már kurzust számukra. Olyan külföldi vendégtanárok is,  mint Eric de Bont (Hollandia), Giora Seeliger (Ausztria), Gary Edwards (Csehország) és Shirley Roden (Anglia).  A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket a művészeti vezető mellett  számos elismert magyar és külföldi vendégművész, egy gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 1998 óta közhasznú szervezet, melynek tevékenysége kizárólag a gyermekkórházak betegeinek és az otthonban élő idősek állapotjavítására irányul. Költségeit vállalati és magánadományokból illetve kisebb mértékben pályázati forrásokból fedezi.

A nevetés nemzetközi nyelv, melyet a világ minden pontján megértenek. Ugyanakkor sokat tanulhatunk abból, hogyan nevetnek és nevettetnek más országokban. Éppen ezért Alapítványunk, 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International (RNI) szervezethez, amelyben a tíz tagállam, Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia, Horvátország Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina alapítványai kölcsönösen segíthessék egymást szakmailag.

A bohócdoktorokhoz méltó színvonalú nemzetközi képzések és a közös rendezvények – mint például az immár évente megrendezett nemzetközi bohóctábor – remek alkalmak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai összedugják pirosorrukat, és megosszák egymással tapasztalataikat, tudásukat. Az RNI 2006 óta pedig bohócdoktor-csereprogrammal is erősíti a nemzetközi kapcsolatrendszert, így képezve tovább a nevetés specialistáit.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés