Dr Pirula, bohócdoktor

Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Dr. Pirula vagyok. Próbálok nagyon csinos bohócdoktor lenni, szép ruhát veszek föl, de aztán valami mindig kilóg, leesik, vagy eláll rajtam. Ez azt hiszem belső karakteremet is kellőképpen jellemzi.

Remekül tudok eltüntetni és megsokszorozni dolgokat, csak éppen azt nem tudom, hogy mikor melyik történik.

Egy biztos: engem nem lehet elfelejteni! Ezt bizonyítandó, kérem szépen, leírok egy monológot, melyet egy idősotthonban mondott el nekem az egyik kedvenc nénim, egy gyönyörű holdvilágos éjszakán, vagy inkább napfényes csütörtök délelőttön.

„Tudja mennyi mindenem volt nekem, Kedves!? Férjem, gyerekem, lakás, nyaraló, szóval volt életem.
Hat éve semmim sincs, még ez az ágy sem az enyém, ha meghalok, már másnap valaki más fekszik benne.
De a reumám, az az enyém! Már a nagymamámnak is az volt, a végén már nem tudta kinyújtani a lábát. Jaj, de szépen énekel ez a fiatalember… „Engem nem lehet elfelejteni”… régen annyit táncoltunk… szóval a nagymamát ki kellet egyenesíteni, hogy a koporsóba férjen… ”Ezennel eljött az az óra, mely a búcsút hozza szelíden”… tudja kedveském, ezen már nem lehet segíteni, csak alszunk, eszünk, egyedül vagyunk, igen, egyedül, így tizenketten a szobában… ”miről álmodik a lány”… az Erzsike is egész szépen énekel, más ez így, mint a rádió, az Erzsike meg nem lát, de egész szépen énekel, ugye maga is hallja, Kedveském!?… ”a királyfi oly kevés s az hogy jön, tévedés. ” Megtanulok egyre kisebb dolgoknak örülni. Most meg jönnek maguk… „örökéletű lesz a remény és a regény”… én meg csak beszélek, beszélek, látja még a könnyem is kicsurgott! Pikula, vagy hogy is hívják?”


Nagy Eszter
A Piros Orr Bohócdoktorok csapat tagja:
2004 januárja óta

Érettségi után 3 évig jártam, majd 2005-ben végeztem a Theatrum Színiakadémián, ahol tanáraim voltak:
Pártay Lilla, Neumann Ilona, Kopetti Lia / tánc, mozgás
Borbás Gabi / művészi beszéd
Lantos Erzsébet / beszédtechnika
Félix László, Balogh Gábor és Kaló Flórián / színészmesterség
Rajk Judit / hangképzés, ének
Kiss Anna / drámatörténet és irodalom

A legfontosabb munkám azonban mindezek előtt, 1987-ben volt. Ekkor a Veszprémi Egyetemi Színpadon, Vogel Róbert rendezésében, Vági László segítségével színpadra állítottuk másodszor, az 1973-ban Szegeden született Petőfi Rock című előadást.

Bohóc mesterek, akiknek workshopján részt vettem:
Gary Edwards; Marcello Magni; Josh Houben; Eric de Bond; Linda Kerr Scott; Giora Seeliger és Greifenstein János.