A „Napfény Hotel” előadások  a szappanoperák izgalmát, a családi, baráti kapcsolatok és fordulatok mindennapjait viszi el a nyugdíjas otthonokba.  

2016-2017-es évadban a  pécsi Piros Orr bohócdoktorai  új programot indítottak el, ezúttal nem köpenyben, hanem a szerepükhöz illő jelmezben lépnek fel.

A Napfény Hotel egy 35-40 perces interaktív műsor, amely a folytatásos szappanoperák szerkesztési módszereivel él, a könnyen megemészthető és követhető epizódok szereplői és a történet váza mindig ugyanaz. Az élet nagy kérdései, szerelem, munka, barátság kerülnek elő, a konfliktusok egymás elkerüléséből vagy félreértéséből adódnak, a prózai részek mellé pedig minél több zenét és éneklést is becsempészünk. Erre azért is van szükség, mert a sokszor kezdődő demenciával is küzdő bentlakók kedélyállapotát nagyban javíthatja az együtt töltött aktív idő, az esemény követése figyelmet igényel, a zenék, dalok emlékeket idézhetnek fel bennünk. Ezért is igyekszik a csapat tipikusan olyan időszakokból válogatni a zenei betéteket, amire még az idősek is jól emlékezhetnek.

Pécsen eddig a Dr. Szántó László Szeretetotthon, és a Szent Lőrinc Gondozóotthon fogadta be boldogan az előadás sorozatot, a 3 szériában a PMJV Integrált Szociális Intézmény gondozottjai leshetnek be a “hotel”mindennapjaiba.  A személyzet sokszínű: Berta az örökké panaszkodó, pletykás takarítónő, Stefánia, a tisztaságmániás tulajdonosnő, Ethel, akinek mindig a férjhez menésen jár az esze és a megkerülhetetlen férfiak, Miguel a hordár, aki után egyszerre ácsingózik Ethel és Stefánia, valamint Uram Rizzo a hotel örökös vendége, aki állítólag operaénekes…

Tapasztalataink azt mutatják, hogy az idősek hamar magukénak érzik ezeket a figurákat, emlékeznek rájuk és hétről hétre várják őket. A bohóc, mint interaktív műfaj lehetővé teszi, hogy ők maguk is bevonódjanak a történetbe, akár szó szerint szereplőivé is válhatnak annak. Egy-egy epizód végkifejlete, de akár a soron következő epizód tartalma is múlhat az ő reakcióikon, ezáltal kilépnek a passzív nézői szerepből. Célunk, hogy minél inkább aktivizáljuk őket, és hogy a Napfény Hotel tíz héten át a kedvenc sorozatuk lehessen.IMG_2217 IMG_2233 Sunshine Hotel

karácsony a Napfény Hotelben
karácsony a Napfény Hotelben

Mentés