A Piros Orr Bohócdoktorok az a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket - mert a nevetés gyógyít. Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése ez, de tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását. Pozitív hatásai között kell megemlíteni, hogy csökkenti a stressz hormonok szintjét, mint pl. a kortizol és a dopamin ugyanakkor serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését tehát a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

A Piros Orr Bohócdoktorok az a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket – mert a nevetés gyógyít. Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése ez, de tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását.

Pozitív hatásai között kell megemlíteni, hogy csökkenti a stressz hormonok szintjét, mint pl. a kortizol és a dopamin ugyanakkor serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését tehát a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

A nevetésterápia további előnye, hogy egy kiadós nevetés élettani hatásai pedig egy nagyjából megfelelnek egy közepes intenzitású kardió edzéssel. Egy percnyi kacagással hasonló szívritmust érhetünk el, mintha 10 percig dolgoztunk volna az evezőgépen. A vérnyomás a mozgás hatására megemelkedik, az izmok megfeszülnek és a gyorsuló légzés hatására a szövetek oxigén és tápanyagellátása javul. A mozgás hatására az érfalak is rugalmasabbak maradnak, ami fontos az érszűkület megelőzése szempontjából. További előnyei között kell megemlítenünk, hogy emeli a „jó koleszterin” szintjét és csökkenti a „rossz” koleszterinét.

nevetesterapia_miskolc

Talán nem is kell külön kiemelni, hogy a hahotázás csökkenti a feszültséget, segít kilábalni a lelki mélypontról így hosszútávon megóv a krónikus betegségektől. Hatására az agy képes átállítani a reakcióit a minket érő ingerekre. Pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük a mindennapok kellemetlenségeit valamint még a fizikai fájdalomérzetünk is csökken egy oxfordi kutatás szerint. Ennek okát a kutatók abban látják, hogy az igazán mélyről jövő nevetés endorfint szabadít fel a szervezetben és ez csökkenti a fájdalomérzetet. A mosolygásnak, kuncogásnak azonban sajnos nincs ilyen hatása.

A kórházakban, a bohócdoktorok által alkalmazott nevetésterápia, kiegészítő módszer mely lehetőséget ad arra, hogy csökkentse a beteg gyermekeket illetve az aggódó szülők fájdalmát és szorongását, valamit erővel töltse fel őket egy olyan szituációban, amely fölött úgy érzik nincs hatalmuk.

A Bohócdoktorok látogatása visszaadja az életörömöt a beteg gyermekeknek, mosolyt csal a szülők és az orvosok arcára, és változatosságot hoz a kórházi hétköznapokba. A vizitek sikerét speciális képzettségük és képességük segíti elő, amelyhez a precíz szervezés és a kórházi szabályok pontos betartása is hozzájárul.

Minden alkalommal ketten érkeznek, átöltöznek és felkészülnek a közös munkára. Látogatásuk előtt az ápolószemélyzettől tájékozódnak a betegekről. A képzett előadóművészek már a kórházi folyosón gondoskodnak a mosolyról és a vidámságról.

IMG_0555

Ahogy belépnek a kórterembe, a bohócdoktoroknak a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk a pillanatnyi helyzethez: milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a nevetésbe? A mosolyterápia mesterei ezután a tarsolyukból zenét, vidám varázslatokat, zsonglőrmutatványt, játékokat húznak elő és pantomimszerű mozdulatokkal tréfálkoznak.

A bohócdoktorok művészetének az a titka, hogy távozásukkor a beteg gyerekek szívében ott hagyják a képzelőerő és az életöröm szikráit. Ezért szeretik a beteg gyerekek őket, és várják oly nagy izgalommal a következő bohócvizitet.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés