Bohócdoktorok

A bohócdoktori tevékenységet Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg, melyet 1996-ban alapított az osztrák Rote Nasen szervezet. Kezdetben csak Budapesten, mára már vidéki gyermekkórházakban, idősotthonokban is vizitelnek bohócdoktoraink.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Alapítványunk a gyermekek és idősek gyógyulásáért és vidámságáért dolgozik, mert hiszünk abban, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer. Szervezetünk keretein belül jelenleg 35 bohócdoktor dolgozik, akik az elmúlt 23 év alatt közel 375 000 beteg gyermeknek, valamint több ezer idős embernek vitték el a gyógyító nevetést. A vidámságból sosem elég, ezért alapítványunk folyamatosan bővíti a bohócdoktori vizitek számát szerte az országban.

_MG_1463

Magas művészi színvonal

Nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére. Gelencsér Tünde művészeti vezető és Greifenstein János művészeti tanácsadó felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta és előadóművész tartott már kurzust számunkra. Külföldi vendégtanáraink között szerepelt Eric de Bont (Hollandia), Giora Seeliger (Ausztria), Gary Edwards (Csehország) és Shirley Roden (Anglia).  A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket a művészeti vezető mellett  számos elismert magyar és külföldi vendégművész, egy gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 1998 óta közhasznú szervezet, melynek tevékenysége kizárólag a gyermekkórházak betegeinek és az otthonban élő idősek állapotjavítására irányul. Költségeit vállalati és magánadományokból illetve kisebb mértékben pályázati forrásokból fedezi.

A nevetés nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek. Ugyanakkor sokat tanulhatunk abból, hogyan nevetnek és nevettetnek más országokban, ezért alapítványunk 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International (RNI) szervezethez. Az RNI küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. A tíz tagállam, Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina alapítványai kölcsönösen segítik egymást szakmailag.

A nemzetközi képzések és közös rendezvények – mint például az évente megrendezett nemzetközi bohóctábor – remek alkalmak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai összedugják pirosorrukat, és megosszák egymással tapasztalataikat, tudásukat. Az RNI 2006 óta bohócdoktor-csereprogrammal is erősíti a nemzetközi kapcsolatrendszert, így képezve tovább a nevetés specialistáit.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés