„A mesék jelentősége a gyermekek számára, hogy fontos ősi tartalmakat hordozva felkínálják az azonosulás lehetőségét, kitágítják a valóságot, de felhasználhatóak a problémamegoldás és alkalmazkodás fejlesztésére is és segítenek a szorongásoldásban. A mesének jelentős szerepe van a gyermekek értelmi és érzelmi fejlődésében azért is, mert viselkedési mintákat nyújt számukra.” (Éger Veronika)

DSCN2858

Minden gyerek életében, fejlődésében fontos szerepet töltenek be a mesék. Kórházi, vagy intézményi körülmények között a gyerekek ilyen-olyan okoknál fogva elesnek az elalvás előtti esti mesehallgatástól is. A „Holnemvolt Projekt” a bohócjelenlét és a mesék gyógyító hatásának ötvözésére tesz kísérletet, az eddig megszokott gyakorlattól eltérő időpontban. A projektmunka során báb-vagy tárgyanimációt használva kb.10- 12 perces meséket ad elő a bohócpáros, kórházi környezetben egy előre kidolgozott mesével járja végig a kórtermeket az esti órákban. A projekt célja nem a gyerekek fizikai aktivizálása, hanem az „esti mese” helyzet megidézése, a gyermekek lenyugtatása és felkészítése az elalvásra.

DSCN2899

A mesék felvezetése és befejezése képileg és zeneileg egyforma, a kerettörténet mintegy szignálként működik. A bohócok jelmeze pizsama és mamusz, a mesék alapkelléke egy paplan, párna és egy rongybaba. Ezt egészítik ki a szükséges bábok, tárgyak.

Mentés

Mentés