Mindannyian tudjuk, hogy a nevetés fontos része a hétköznapjainknak. Ez a gyermekekre és felnőttekre ugyanannyira érvényes mint az idősekre.

A nevetés mindig a fiatalság és az életöröm szimbóluma. Javítja a kommunikációt és egymás iránti érzékenységünket. Olyan mint egy randevú az élettel. Felébreszti a lelket és az élni akarást. Hát nem pont erre van szükségünk idős korban is?

A Nevetés Világnapja alkalmából, mely idén május 7-re esik, úgy gondoltuk megosztjuk veletek, amit az elmúlt 20 évben tanultunk az idősekkel kapcsolatos munkánk során.

 1. A nevetés egy kommunikációs forma, nem egy reakció.

  Már valószínűleg gyermekkorod óta tudod, de nem árt emlékeztetni rá, hogy a nevetés több mit a viccre adott válasz. Segít bennünket abban, hogy nyissunk mások felé. A mosoly generációs szakadékokat képest átlépni, miközben megmutatja másoknak, hogy mi kedveljük és megértjük őket.

 2. A nevetést a másik ember váltja ki, nem a vicc.

  Ezt naponta tapasztaljuk az idősek otthonában. A másokkal való kapcsolatteremtés egyszerű vicceknél többet igényel. Empátiára, tiszteletre és türelemre van szükség hozzá. Ha ez mind jelen van, csak egy mosolyra, a szemünkben csillanó szikrára van szükség ahhoz, hogy kitörjön a nevetés.

 3. A nevetés stimulálja az agyi és mentális funkciókat.

  Többször bebizonyították, hogy a nevetésnek tartós hatása van a mentális egészségünkre. Szívesebben kötünk fontos tanulságokat, tapasztalatokat pozitív érzelmekhez és emlékekhez mint fordítva. Ez idősebb korban is igaz.

 4. Kutatások bizonyítják, hogy a nevetés javítja a demenciában szenvedő idős betegek életminőségét.

  A művészetterápia hatékony eszköz a demencia kihívásaival való megküzdésre. Dr. Pia Kontos tanulmányában bebizonyította hogy az idős pácienseknél csökkent a szorongás és búskomorság szintje 12 heti bohócvizit után. Link http://www.uhnresearch.ca/news/dementia-send-clowns

 5. A nevetés segít abban, hogy új megvilágításban lássuk a helyzetünket.

  Az új lakhely gyakran sok stresszel és szorongással jár. Ez igaz az idős otthonokban élőkre is. Ugyanakkor a nevetés remek alkalmat kínál arra, hogy megváltozzon a látásmódunk. Még ha az érzelmi nehézségeinket nem is tudja feloldani, a nevetés mindenképp egy fontos eszköz a nehézségekkel való megküzdésre.

 6. Nevess és az egész világ veled nevet.Kár ragozni, a nevetés fertőző.

Megosztottuk veled néhány fontos dolgot melyet a nevetésről tanultunk. Ha hiszel a humor gyógyító erejében kérünk támogasd a munkánkat:

http://adomany.pirosorr.hu/

Nevetés Világnapja

Mentés

Mentés

Mentés