A Piros Orr Bohócdoktorok az a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket - mert a nevetés gyógyít. Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése ez, de tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását. Pozitív hatásai között kell megemlíteni, hogy csökkenti a stressz hormonok szintjét, mint pl. a kortizol és a dopamin ugyanakkor serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését tehát a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

A nevetésterápia további előnye, hogy egy kiadós nevetés élettani hatásai megfelelnek egy közepes intenzitású kardió edzésnek. Egy percnyi kacagással hasonló szívritmust érhetünk el, mintha 10 percig dolgoztunk volna az evezőgépen. A vérnyomás a mozgás hatására megemelkedik, az izmok megfeszülnek és a gyorsuló légzés hatására a szövetek oxigén és tápanyagellátása javul. A mozgás hatására az érfalak is rugalmasabbak maradnak, ami fontos az érszűkület megelőzése szempontjából. További előnyei között kell megemlítenünk, hogy emeli a „jó koleszterin” szintjét és csökkenti a „rossz” koleszterinét.

nevetesterapia_miskolc

A hahotázás csökkenti a feszültséget, segít kilábalni a lelki mélypontról így hosszútávon megóv a krónikus betegségektől. Hatására az agy képes átállítani a reakcióit a minket érő ingerekre. Pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük a mindennapok kellemetlenségeit valamint még a fizikai fájdalomérzetünk is csökken egy oxfordi kutatás szerint. Ennek okát a kutatók abban látják, hogy az igazán mélyről jövő nevetés endorfint szabadít fel a szervezetben és ez csökkenti a fájdalomérzetet. A mosolygásnak, kuncogásnak azonban sajnos nincs ilyen hatása.

A kórházakban, a bohócdoktorok által alkalmazott nevetésterápia kiegészítő módszer, amely lehetőséget ad arra, hogy csökkentse a beteg gyermekek, illetve az aggódó szülők fájdalmát és szorongását, valamit erővel töltse fel őket egy olyan szituációban, amely fölött úgy érzik nincs hatalmuk.

A Bohócdoktorok látogatása visszaadja az életörömöt a beteg gyermekeknek, mosolyt csal a szülők és az orvosok arcára, és változatosságot visz a kórházi hétköznapokba. A vizitek sikerét speciális képzettségük és képességük segíti elő, amelyhez a precíz szervezés és a kórházi szabályok pontos betartása is hozzájárul.

Minden alkalommal ketten érkeznek, átöltöznek és felkészülnek a közös munkára. Látogatásuk előtt az ápolószemélyzettől tájékozódnak a betegekről. A képzett előadóművészek már a kórházi folyosón gondoskodnak a mosolyról és a vidámságról.

IMG_0555

Ahogy belépnek a kórterembe, a bohócdoktoroknak a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk a pillanatnyi helyzethez: milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a nevetésbe? A mosolyterápia mesterei ezután a tarsolyukból zenét, vidám varázslatokat, zsonglőrmutatványt, játékokat húznak elő és pantomimszerű mozdulatokkal tréfálkoznak.

A bohócdoktorok művészetének titka, hogy távozásukkor a beteg gyerekek szívében ott hagyják a képzelőerő és az életöröm szikráit. Ezért szeretik a beteg gyerekek őket, és várják oly nagy izgalommal a következő bohócvizitet.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés