Az Európai Unió felismerte a bohócdoktori munka gyógyító hatását, ezért támcsm_Logo_Creative_europe_right_de92e57650ogatja a Piros Orr Bohócdoktorok művészeti képzését.

A RED NOSES Clowndoctors International (RNI) és partnerszervezetei arról ismertek, hogy életörömöt és mosolyt visznek a beteg és szenvedő embereknek. Eredményességünk egyik titka, hogy a Piros Orr bohócdoktorok olyan művészek, akik folyamatosan képzik magukat és komolyan veszik munkájukat.

Ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az RNI és partnerszervezetei az elsők között kapták meg az Európai Bizottság által kiírt Kreatív Európa 2014-2020 program támogatását.

„The Faces Behind the Nose – Promoting Hospital Clowning as a Recognised Genre of Performing Arts” azaz „Arcok az Orr mögött – A bohócdoktori tevékenység, mint elismert előadó-művészeti műfaj támogatása”

Ez a projekt elősegíti a bohócdoktorok folyamatos szakmai fejlődését és széles körben bemutatja a rendhagyó helyszínen történő előadó-művészet sajátosságait. Ezért nagy hangsúlyt kap a bohócdoktorok oktatása és továbbképzése, valamint új művészeti formák kidolgozása, amelyek az előadó-művészetet olyan emberekhez is eljuttatják, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük kulturális eseményeken való részvételre.

Körülbelül 300 előadóművész és több tucat nemzetközileg elismert tanár vesz részt a projektben. A művészeknek nyújtott rendszeres bevételi forrás biztosításán túl a projekt új álláslehetőségeket teremt, lehetőséget ad a nemzetközi együttműködésre és növeli a művészek mobilitását.

A projekt és a tervezett tevékenységek fő célja a Piros Orr bohócdoktorok kórházi munkájának önálló művészeti ágként való elfogadtatása és a közvélemény figyelmének felhívása a bohócdoktori vizitek szociális- és egészségügyi környezetben való pozitív hatásaira. Ezen cél eléréséhez számos rendezvényt és kommunikációs tevékenységet tervezünk.

A „Faces Behind the Nose” nevű projektet a RED NOSES Clowndoctors International koordinálja az egyes nemzeti RED NOSES szervezetek (Ausztria, Csehország, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Németország, Szlovákia és Szlovénia) és a European Federation of Hospital Clown Organisations (EFHCO) bevonásával.