A KIKA pénztárai mellett található piros szivacs orrok megvásárlásából 2013-ban több mint 3 millió forint adomány gyűlt össze a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány javára.

„Nagy öröm ez számunkra, hiszen jótékonysági munkánk folytatására, esetenként bővítésére fordíthatjuk az összeget – mondja Rékay Ágnes ügyvezető igazgató.  Hálásak vagyunk a KIKA-nak az együttműködésért, és mindazoknak, akik a piros orrok megvásárlásával támogatják Alapítványunkat.”

A bohócdoktorok, akik fő foglalkozásukat tekintve színészek, előadóművészek, speciális képzés után vehetik fel a bohócdoktori köpenyt. Színes, mókás jelmezekben látogatják a kórházban fekvő, beteg gyerekeket, vagy az otthonokban lakó idős embereket. Már puszta látványuk is képes mosolyt csalni az emberek arcára, hogy azután éneklésükkel, zenélésükkel, vidám játékukkal elérjék látogatásuk célját, a gyógyító nevetést.

Jelmezük változatos, különböző kiegészítőik lehetnek, például hangszerek vagy  bűvészkellékek, ám ami mindnyájuk megjelenésében közös: a feltűnő piros orr, a cirkuszi bohóc szimbóluma.

po_kika

A piros orr nem véletlenül került egy olyan alapítvány nevébe, amely azt tűzte ki céljául, hogy nevetéssel gyógyít.  Ez a jótékonysági szervezet a jóérzésű ember támogatása révén jut el kórházakban fekvő, beteg gyerekekhez és otthonokban élő idősekhez. Enyhíti fájdalmukat, szorongásukat, szomorúságukat a nevetés rendszeresen adagolt gyógyszerével, így segítve hozzá őket egészségük és jó kedélyük visszanyeréséhez.
2013 során 581 vizit alkalmával 16.785 beteg gyermeket és idős embert látogattak meg bohócdoktoraink.