csm_visegrad_logo_7ba74b1fd9Boldogan és büszkén jelentjük, hogy a Nemzetközi Visegrád Alap elfogadta pályázatunkat és társfinanszírozóként hozzájárul az “Arcok az Orr mögött – A bohócdoktori tevékenység, mint elismert előadó-művészeti műfaj támogatása” című projektünkhöz, amely a Kreatív Európa 2014-2020 program támogatásával valósulhat meg.

A Visegrád projekt a cseh Piros Orr szervezet, a Zdravotni klaun o.p.s. irányításával valósul meg. További résztvevő még a szlovák Cerveny Nos Clowndoctors, a lengyel Czerwone Noski w klown Szpital és a magyar Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány. (Mind tagja a Red Noses Clowndoctors International nevű ernyőszervezetnek.)

A projekt célja a partnerszervezetek bohócdoktorainak folyamatos továbbképzése és az országok közti tapasztalatcsere elősegítése a Visegrádi Térség bohócdoktor szervezeteinek minél szorosabb együttműködése által.

Ez a projekt áthidalja a rést a megszokott színházi körülmények és a kórházban végzett előadó-művészet között, ezzel színesíti a visegrádi országok művészi palettáját. Továbbá a megvalósuló bohócdoktori vizitek révén hozzájárul számtalan beteg gyermek, idős ember és ápolószemélyzet jó közérzetéhez.

Több mint 160 érintett bohócdoktor látja majd hasznát a tervezett tréningeknek és továbbképzéseknek. Ennek eredményeként körülbelül 380 000 beteg gyermek, felnőtt és idős ember találkozik majd felkészült és jól képzett bohócdoktorokkal Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A projekt társfinanszírozásával a Visegrádi Alap a következőket támogatja:

– A partnerszervezet által tartott nemzeti workshop, amely kitűnő lehetőség a képzésre és a kölcsönös ötletadásra.

– A művészeti vezetők továbbképzése és tapasztalatcseréjük elősegítése.

– A kiválasztott bohócdoktorok továbbképzése és tapasztalatcseréjük elősegítése.

– A ZeneKaraván elnevezésű bohócdoktori vizit számának növelése. Ez egy interaktív előadás, amelyet speciális törődést igénylő, fogyatékkal élő gyermekek számára dolgoztak ki.

A Visegrádi Alap 2015. júniusa és 2016. májusa között 20 000 EUR támogatást nyújt.

A támogatással lehetővé válik a szervezetek számára a bohócdoktorok folyamatos képzése, hogy minél több szükséget szenvedő emberhez vihessék el a vidámság és a nevetés gyógyító erejét.